Een dokter in de bergen – verhalen over mijn vader

                          Bestel hier

‘In het ene dorp een ziek kind, in het andere een vrouw met barensweeën. Mijn vader pakte zijn leren dokterstas en ging op pad door de bergen. Soms liep hij dagenlang door de sneeuw, soms reed hij op een paard of in een jeep. “Lachende dokters zijn de echte genezers,” zei hij, en bracht genezing met een glimlach en een kop thee.’

In Een dokter in de bergen gaat Halil Gür terug naar zijn jeugd in Gaziantep en de nabijgelegen dorpen in het zuidoosten van Turkije. Het boek is een emotionele reis door de ogen van een kind naar het toegewijde beroep en de innerlijke wereld van zijn vader.
In de verhalen staat de vader, die dorpsdokter was en de gave had te genezen zonder medicijnen, centraal. Het zijn levendige, poëtische en toegankelijke verhalen doortrokken van heimwee, waarin fantasie en realiteit mengen en een sprookjesachtige wereld oproepen van de warmte van het gezin, menselijkheid en hoop.


Over de auteur

Foto Halil Gür: Roel van den Ende

Halil Gür (1951) kwam 50 jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland. Hij debuteerde in 1984 met de bekroonde bundel Gekke Mustafa en andere verhalen. Sinds zijn debuut is hij ook dichter (o.a. Stamppot voor iedereen) en schreef hij veelgeprezen boeken voor zowel jeugd als volwassenen. Gür wordt beschouwd als wegbereider van een groot aantal Nederlandse schrijvers uit niet-westerse culturen.

‘Ik ontdekte Halil Gür, en dat was een waar cadeau.’ – Abdelkader Benali, NRC

‘De nostalgische toon en de poëtische, soms profetische taal verlenen zijn verhalen een eigen charme’ – Standaard der Letteren